Родители от Айтос скочиха срещу преференциите за пътуващи ученици

/ netinfo
Част от родителите на ученици в айтоското средно училище „Никола Вапцаров“ недоволстват срещу безплатния обяд, който получават децата, пътуващи от съседни населени места. Въпреки, че ръководството на учебното заведение е спазило всяка буква на закона, се появиха обвинения в дискриминация, тъй като за един обядът бил безплатен, а за други струвал 2 лева и четири стотинки.

„Няма нарушение на разпоредбите. Подобна организация на храненето касае само средищните училища в страната. Според последните поправки /от 1 януари 2017 г./ в Закона за училищното и предучилищното образование на пътуващите ученици в целодневна форма на обучение се осигурява транспорт и обедно хранене. Тези деца стават по-рано, за да отидат на училище, нямат възможност да се приберат за обяд в домовете си, затова е предвидено и обедно хранене“, обясни пред „Дарик“ директорът на регионалния образователен инспекторат Виолета Илиева.

И още: дали школниците, които са с адресна регистрация в Айтос, ще се хранят в училището на обяд, зависи от родители, тъй като таксата не е задължителна. „Тоест се дава възможност тези ученици, които не желаят да се хранят на обяд в училището, да се приберат до домовете си“, допълни Илиева. 105 са децата, които пътуват до средищното училище в Айтос от други населени места.

Към този момент не е ясно как точно ще бъде организирано храненето на учениците в СОУ "Никола Вапцаров". Законът дава възможност да училищното настоятелство да реши как да бъдат разходвани средствата от образователното министерство за спорния обяд.

Очаква се да бъде приложена формула, в която обядът ще струва по левче и за пътуващите ученици, и за тези с адресна регистрация в Айтос, което пък ще постави въпроса - спазено ли е изискването на ЗУПО за осигуряването на безплатен обяд на учениците от малките населени места.