Празнично шествие за 3 март
Празнично шествие за 3 март / netinfo
Гостуваща изложба на Регионалния исторически музей – Бургас ще бъде открита утре  в читалище „Просвета – 1927 г.” по повод Освобождението на България.  Тя ще продължи до 7 март. Експозицията  е на тема  „Освобождението на Бургаския край, приносът на фамилия Лермонтови в руско-турската война и възстановяването на Бургас през 1878 година".

Изложбата представя различната съдба на Бургаския край, който обхваща Южното Черноморие и Югоизточна Тракия. През ХІХ век там се водят две Руско-турски войни – през 1828-29 г. и 1877-78 г., но те не реализират докрай националноосвободителните цели на българското население там.

За освобождението на Бургаския край воюва една руска дворянска фамилия, от която произхожда и великият руски поет М. Ю. Лермонтов. Девет талантливи военни командири и една доброволка – милосърдна сестра, от три поколения приемат като своя мисия освобождението на българите и конкретно свързват своите съдби с Бургаския край. И днес продължават контактите с техните наследници, които са създали фондация „Лермонтово наследство” с клонове по целия свят, включително и в Бургас.