/ Лалка Димитрова
Христов внесе молба да се свали забраната да напуска страната
Много хора са го чували...
95220
Много хора са го чували...
  • Много хора са го чували...
Апелативната прокуратура в Бургас извършва проверка на постановлението, с което разследването за предумишлено убийство срещу Кирил Христов-Принца беше прекратено . Ревизията бе поискана от прокуратурата в Несебър, след като окръжните магистрати в Бургас преквалифицираха обвинението срещу Христов. И вместо за убийство, Принца ще бъде подведен под наказателна отговорност  за причиняване на смърт по непредпазвивост. За това престъпление се предвижда значително по-лека присъда. Така на практика се налага със случая да се заемат несебърските магистрати, в чиито правомощия са разследването на дела с по-ниска степен на обществена опасност.

„Изпратихме възражение. Наблюдаващият прокурор не е съгласен с изводите за причиняване на смърт по непредпазливост и счита, че следва да се извърши служебна проверка на дело. Има и аргументи в тази посока“, съобщиха за Дарик – Бургас от ръководството на Районната прокуратура в Несебър. Оттам апелират за извършването на ревизията във възможно най-кратки срокове, тъй като Принца вече е подал молба да се свали забраната  да напуска страната.

„Аз съм много изненадан. Вместо да изпълни задълженията си по закон и да отмени мярката за процесуална принуда, тъй като всички процесуални срокове са изтекли, новата наблюдаваща прокурорка изпратила делото в Апелативна прокуратура-Бургас. С какви мотиви - не ни е известно. Можем само да гадаем.“, заяви пред наш репортер адвокатът на Кирил Христов-Благой Потеров.
 

Следствен експеримент преобърна разследването срещу Кирил Христов-Принца


Защитата определи действията на магистратурата в Несебър като „отказ и нежелание на новия наблюдаващ прокурор  да внесе обвинителен акт по делото“. „Надявам се Апелативна прокуратура-Бургас да прекрати това движение на делото от една прокуратура в друга и случаят най-после да влезе в съда. И тогава да се реши колко и как е виновен и да си получи съответното наказание, ако бъде признат за виновен. Ние искаме делото по-бързо да приключи“, каза той.

Според  Благой Потеров , Принца не е извършил умишлено престъпление. Действията на Христов, според него, „граничат със случайни събития“. Това доказал и извършеният следствен експеримент,  който доказвал по несъмнен начин, че Принца произвел изстрела срещу готвача Никола Колев , докато с лявата ръка, в която държал пистолета си „Зиг Зауер“, затварял дясната врата на автомобила, в който стояла жертвата. Куршумът минал през прозореца и пронизал Никола, установила възстановката.

„Категорично не може да се поставя под съмнение този следствен експеримент, който е вид екстпертиза.  Той е извършен от специалисти от Националния институт по криминология и криминалистика и е  много е прецизен. Това е експертиза на национално ниво. Няма основание да се смята, че заключението е непълно или неправилно, за да се иска повторното му извършване“, посочи той.

Обрат: Киро Принца застрелял готвача си по непредпазливост

Апелативната прокуратура има срок до 30 дни да се произнесе по казуса. Междувременно вече са минали година и седем месеца от датата на престъплението, а обвинителен акт така и не е изтотвен. Към момента Кирил Христов е с мярка за неотклонение подписка. Миналият месец изтече законовия срок от година и половина, в който по закон той няма право да напуска страната.

Репортаж по темата, чуйте в звуковия файл: