Реформаторите искат всички общини да помагат на Летището
Реформаторите искат всички общини да помагат на Летището / netinfo

Общинските съветници от групата на Реформаторския блок предлагат и останалите общини в областта да резервират средства от бюджетите си, с които да участват във Фонда за стимулиране на полетите от Летище Бургас. През януари тази година местният парламент гласува 40 000 лева от бюджета на община Бургас за 2016г. да бъдат отделени за тази цел.

„Идеята е повече от добра, но за да заработи фондът са необходимо няколко стъпки. Първата е местната администрация да реши под каква форма ще функционира той. След това трябва да бъде уточнено какви ще са механизмите за стимулиране на авиокомпаниите, които извършват полети от и до Бургас, и коя линия ще бъде насърчена", заяви общинският съветник от РБ Тошко Иванов.

Мнението на специалистите, с които реформаторите са разговаряли, е, че за развитието на една линия са необходими 2 години. След този период тя става рентабилна, а средствата за подпомагането й, могат да се насочат към друга дестинация. И обратното, ако в първата година няма резултати, нейното финансиране може да бъде прекратено. Полети два пъти в седмицата биха били достатъчни да се определи има ли интерес.

Според общинските съветници от РБ, подпомагането на фонда и от другите морски общини би било правилна стъпка, защото ще донесе ползи за цялата област. Също така, ако плановете са линията да е целогодишна, сумата ще трябва да бъде увеличена, за да се покрият летищните такси.