Референдумът се провали, но Бургас е на правилен път
Референдумът се провали, но Бургас е на правилен път / netinfo
Днешният референдум в града “за” или “против” петролопровода “Бургас-Александруполис” се провали. Избирателната активност беше 27.09% при законова бариера от 51%. 

Че одобряват изграждането на петролопровода са заявили 3.25% от всички гласували или 1654 души. Отговор “не” на тръбата “Бургас-Александруполис” са дали 96.77%. Това означава, че отрицателно са отговорили 49552 граждани на Община Бургас. Общинската избирателна комисия отчете и 50 недействителни бюлетини.

Въпреки изборните резултати, кметът на Бургас Димитър Николов обяви, че референдумът е успешен и всички резултати и технически подробности от него ще бъдат представени на Европейската комисия. Той смята, че общинската администрация ще направи всичко възможно да поиска допълнителни приходи и най-голям дял в отчисленията и ползите за Бургас след построяването на тръбопровода.

Евтим Цинцарски, член на работната група от Общинския съвет, подготвила допитването заяви, че тези 51747 бургазлии, гласували днес са “истинските гласове, които не взимат пари, за да отидат до урните”. Той е убеден, че по време на информационната кампания българското правителство не е защитило проекта нито на икономическо, нито на технологично или екологично ниво.