Разширяване на рибните пристанища
Разширяване на рибните пристанища / netinfo

За разширяване и модернизация на рибните пристанища на територията на Бургаска област настоява областният управител на Бургас Любомир Пантелеев. Според него трябва да бъдат намерени най- добрите решения в тази насока за рибните пристанища в Созопол, Несебър, Ахтопол, както и да се обърне паралелно внимание на собствениците на риболовни кораби и на рибарите с малки лодки.

Любомир Пантелеев изрази това свое становище по време на срещата си с Владимир Филипов, временно изпълняващ длъжността директор на Държавна та Агенция по рибарство и аквакултури .

Според Националния стратегически план за развитие на рибарството се предвижда изграждането на 15 модерни рибни пристанища по Черноморието. Предложението на областният управител е да се създаде междуведомствена група от трите заинтересовани министерства – на земеделие и гори, на транспорта и на регионалното развитие, в която да участват и представители на риболовния бизнес. Тази група трябва утвърди окончателно местата за рибни пристанища по морето.

През следващите седем години Европейският съюз и по специално Европейският фонд за рибарство ще отпуснат 80 млн. евро за изграждането на такива пристанища по българското Черноморие.