Ратификацията в Бундестага - ключова
Ратификацията в Бундестага - ключова / netinfo
“Ратификацията в Бундестага на Германия на договора за присъединяване на България към ЕС ще бъде една от най-ключовите за процеса” – каза в Свети Влас председателят на Комисията по Външна политика в НС Соломон Паси. Той сподели това на среща в курортното селище с докладчика на Еврокомисията за България Джефри Ван Орден.

Соломон Паси потвърди, че след разговорите в Бундестага, можем да бъдем малко повече оптимисти, че ратификацията там ще протече без големи рискове, въпреки, че управляващата коалиция е от партии, които имат различни становища по въпроса за разширяването на ЕС.

Германските парламентаристи ще искат първо да получат следващия доклад на комисията и настояват той да бъде готов през септември, а не през октомври, както бяха предварителните планове, за да могат между първото четене през септември и второто през октомври да се опрат на аргументите, които дава този доклад.

Докладчикът за България Джефри Ван Орден сподели, че се надява, че присъединяването вече е във финална фаза. Той уточни, че в по-голямата част на шестте “червени зони” от доклада от май месец, проблемите могат лесно да бъдат преодоляни, но в една-две от тях, като организираната престъпност, те са по - сериозни и в тази посока се очакват конкретни резултати, не само за да се убеди ЕС, а за да се успокоят хората в България.

Ван Орден се надява, че никоя от оставащите осем страни - членки на съюза, които трябва да ратифицират договора, няма да удължи този процес.