Кубански казашки хор
Кубански казашки хор
Най-старият музикално-танцов ансамбъл на Русия- световноизвестният Кубански казашки хор, идва в Бургас на 21 юни. Това е първото турне на ансамбъла в България и е част от серия от грандиозни спектакли в страната. 
Кубанският казашки хор е основан в град Екатеринодар - днешен Краснодар, преди 207 години. В определен смисъл Кубанският казашки хор е истински исторически паметник. Ансамбълът пази, развива и пренася през вековете богатите певчески и танцови традиции на Кубанския край. В неговия репертоар се съхраняват над 4000 произведения от различни епохи. Изпълняват се най-популярните казашки руски и украински песни и танци.

В състава на ансамбъла са над 100 души - певци, танцьори и музиканти. Художествен ръководител и главен диригент на хора е народният артист на Русия, Украина, републиките Абхазия, Адигея и Карачево-Черкезия, проф. Виктор Захарченко.
За концертите пред българската публика ще дойде пълният състав и всички солисти. Избрана е програма “Най-доброто за 200 години”. Сред песните са любимите “Любо братцы, любо”, “Ты прости меня, родная”, “Когда мы были на войне”, “Распрегайте, хлопцы, кони” и други емблематични казашки песни.

Повечето от текстовете са за себеотрицанието и жертвоготовността на казака в името на отечеството, за връзката на война с верния му кон, за любовта към родината. Но музиката на ансамбъла е събрала и запечатала и  трагичните събития от времето на Гражданската война, когато казачеството е подложено на гонения, както и на репресиите от 30-те години на миналото столетие, на съветската естетика в изкуството.
Изпълненията на хора са грандиозни, емоционални и въодушевяващи.

Билети за спектакъла -  на касата на Летния театър, както и в мрежата на Eventim.