Снимка: freeimages.com
Снимка: freeimages.com
„Грийнпийс“ започва общоевропейски тур под наслов „Заедно за климата“. В него се включва легендарният ветроход Rainbow Warrior, който ще обиколи много европейски държави, а България е втората му спирка. Целта на тура е освен да информира, да предизвика и реални промени в политиките за справяне с климатичната криза, съобщава burgasnews.com.

Корабът ще пристигне на родното Черноморие в понеделник, 3 юни, и ще остане във Варна до 5 юни, сряда. След това ще отплава за Бургас, където ще бъде от 6 до 9 юни включително. На ветрохода и около него ще се състоят редица събития, посветени на енергийния преход към възобновяема енергия и децентрализацията на енергийната система в полза на отделните граждани и общности.

В Бургас се предвиждат ученически иновационен лагер, форум за енергийни решения и лекции, посветени на възобновяемата енергия. Организаторите предвиждат още прожекции на документални филми, куклен театър, демонстрации на технологии за производство на енергия от възобновяеми източници и, разбира се, отворени врати, за всички, които желаят да разгледат кораба.

Събитията са с вход свободен, като хората, които ги посетят, ще имат възможността да научат повече за климатичните промени и за ролята на енергийната система в засилването им или в справянето с тях, да видят различни изобретения или разработки за иновации, както и да се срещнат с хора, от различни държави, които работят в полза на природата.

Вратите са отворени и за доброволци. Те могат да се включат, след като се свържат с нас (gabriela.petkova@greenpeace.org) и след преминаване на специално обучение. Корабът ще премине през много европейски страни, като ще започне от Румъния, България и Гърция, ще посети Полша, Италия и Испания, а след това ще продължи на север.