Първият хоспис в Бургас официално стартира утре
Първият хоспис в Бургас официално стартира утре / netinfo

Първият хоспис в Бургас и областта ще отвори врати на 8 март в МБАЛ - Бургас. За откриването ще пристигне и здравният министър в оставка Десислава Атанасова. 
Откриването е в резултат от получените в приемната на кмета многобройни жалби от близки на хора с тежки заболявания, относно липсата на подходящо здравно заведение, в което те да бъдат настанени. Хосписът ще е с 25 легла и ще е на 10-я етаж в стария корпус.
Отделението ще бъде за долекуване, рехабилитация и обгрижване на тежко болни пациенти, които ще получават грижи и медицинска помощ, каквито близките им не могат да оказват у дома. Но това по думите на директора на МБАЛ - Бургас д-р Матев няма да бъде просто за прищявка. В него ще влизат хора със здравни проблеми от всяка възраст и социален статус.

"Това място няма да бъде хотел за стари хора, нито пък пансион за такива, които искат просто да им се обръща внимание. Това е мидицинско взено, в което ще се извършва долекуване на вътрешни и невни заболявания", уточни д-р Матев.
В хосписа могат да остават и пациенти, които вече трябва да бъдат изписани след края на лечението, но още не се чувстват достатъчно укрепнали да се обслужват сами вкъщи и за тях трябва да се грижат близките - например след прекаран инсулт или инфаркт.
Отделението ще се състои от 25 легла, но към него ще има и рехабилитационна база за възстановяване при необходимост.