/ healthexpo.com
Недопускане появата и разпространението на морбили на територията на областта продължава да е приоритетна задача в дейността на инспекторите от отдел „Противоепидемичен контрол“, съобщиха от Региомналната здраввна инспекция в Бургас. Изготвени са и са изпратени писма до лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, като са разпоредени допълнителни мерки:
 
Извършване на имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола на всички деца от 13 месечна до 18 годишна възраст, за които няма данни за извършена имунизация или данни за преболедуване от морбили, като приоритетно да се извърши имунизация на децата до 5 годишна възраст, и реимунизация на деца от 12 годишна възраст.
 
Всички лица със съмнение за морбили да се хоспитализират задължително в инфекциозно отделение, а клинични материали (урина и кръвен серум) за лабораторна диагностика на хоспитализираните случаи да се изпращат чрез Регионална здравна инспекция само в Националната референтна лаборатория „Морбили, паротит и рубеола". 

Да се прегледа и актуализира плана на УМБАЛ-Бургас за разкриване на допълнителни легла за прием на болни от морбили при нужда при осигуряване на условия за спазване на необходимия противоепидемичен режим.
 
Инспекторите от отдел Противоепидемичен контрол при РЗИ-Бургас извършват обстойни проверки на документацията на общопрактикуващите лекари в областта за проверка на издадените Предписания за обхващане на неимунизираните пациенти на възраст от 13 месеца до 18 години с имунизация срещу морбили.
 
В имунизационен кабинет на РЗИ-Бургас се провеждат имунизации срещу морбили на деца без избран общопрактикуващ лекар от родителите.