Николина Ангелкова отчете, че в Слънчев бряг концесионерите спазват стриктно изискванията на Министерството на туризма и няма нарушение на схемите за преместваеми обекти. Свободните зони също били по норматив.
Николина Ангелкова отчете, че в Слънчев бряг концесионерите спазват стриктно изискванията на Министерството на туризма и няма нарушение на схемите за преместваеми обекти. Свободните зони също били по норматив. / Снимка: Дарик Бургас
В Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) ще бъде добавена промяна, която да даде дефиниция на това какво е достъпна среда на морския плаж за хората с увреждания и осигуряването й да бъде отговорност за стопаните на плажовете.

Това ще стане и чрез групирането на плажовете, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която направи проверка за достъпността на морски плаж „Бургас-север“ заедно с  Грета Аспарухова и Христина Начева.

Ангелкова: През октомври ще представим утвърдените винено-кулинарни дестинации


На някои от плажовете концесионерите вече са осигурили колички, които са изключително важни. Така веднъж стъпили на морския плаж, хората с увреждания могат да се къпят и в морето. Такива има на плаж „Слънчев бряг-юг“, стана ясно от думите на министъра. Ангелкова обърна внимание, че сега няма ясен регламент, а наистина е необходима законова база, за да може туристическата администрация да задължи концесионерите и наемателите да осигурят тази достъпност.

„Със сигурност това ще бъде направено с промяната на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, чийто проект е на обществено обсъждане. В момента на плажовете, които имат сключени анекси с нас по договорите за наем и концесия и трябва да осигурят достъпност, ще издадем предписания направеното да бъде проверено, за да може наистина да обслужва хората“, акцентира тя.
 

Ангелкова: Проектът за СПА дестинации е начин базата по Черноморието да се ползва в четири


На Централния плаж в Бургас също ще има предписание старата пътека да бъде сменена. Много е важно да осигурим нормативна уредба, която да е само за морските плажове. Знаете, че има изискване за осигуряване на достъпност и по европейските нормативи.

Проверката с участието на министър Ангелкова продължи по-късно и на морски плаж „Слънчев бряг-юг“, където концесионерът е създал най-благоприятна среда за хората със затруднено предвижване. Общо на 82 морски плажа в момента са изградени подобни съоръжения, 53 от ивиците са в Бургаска област, поясни министърът.