Председателят на Районната прокуратура в Несебър Радост Бошнакова.
Председателят на Районната прокуратура в Несебър Радост Бошнакова. / Снимка: Лалка Димитрова
„Аз съм възмутена. Защото се боря за правото, а какво всъщност се случи?!”. С тези думи председателят на Районния съд в Несебър Радост Бошнакова коментира решението на Бургаския окръжен съд, който преди три дни в закрито заседание шведът Ралф Сундберг да бъде пуснат от ареста. Сунберг бе задържан след като на 3 юни т.г. изрита камериерка в главата в хотел в Слънчев бряг, по искане на прокуратурата съдът в Несебър, а впоследствие и този в Бургас, му наложи постоянен арест.

Но на 18 юли при закрита врата Бургаският окръжен съд постанови той да бъде пуснат под домашен арест. На 20 юли съдия Светлин Иванов, отново от Окръжен съд – Бургас, дава разрешение той да изтърпи мярката си за неотклонение в Слънчев бряг. Управителят на апартхотела в Слънчев бряг, в който трябвало да бъде настанен, обаче отказал да го приеме. Същото сторили и други. „Не знам дали ще го настанят там. Ако откажат, ще имаме проблем. Стига се до парадокс”, каза прокурор Бошнакова. Според държавното обвинение няма предпоставки за изменение на мярката за неотклонение на Сундберг.

„Той няма установен адрес в страната, има опасност за избяга и това са хипотези, които ние сме ги обсъдили”, заяви тя. „Ако напусне страната? Защото той няма забрана за това и може да си тръгне само с лична карта”, поясни Бошнакова. „Какво правим при това положение? Прокуратурата няма как да осъществява контрол върху съда. Имахме участие по делото само по първата фаза”, казаха от прокуратурата и призоваха съдът по-бързо да насрочи делото срещу Сунберг.  Обвинителният акт срещу него вече е внесен.