Програма за алтернативно лечение на хероинозависими ще заработи в Бургас
Програма за алтернативно лечение на хероинозависими ще заработи в Бургас / netinfo
В Бургас стартира програма за алтернативно лечение на хероинозависими наркомани. Тя се нарича „Пътят” и ще се осъществява от екип от 8 души специалисти / психиатри, социални и медицински работници/. При реализацията й ще помагат ОДП – Бургас и сдружение „Доза обич”. „Основната цел е свеждане до минимум на негативните явления свързани с използването на наркотика, както в личностен, така и в обществен план”, заяви психиатърът Андрей Стоянов, който представи днес алтернативното лечение.

То ще включва предоставяне на метадон или субститол в необходимите количества и за необходимия период от време, но ще се оказва и психологическа и социална помощ на наркоманите и техните близки. Лекарствата ще бъдат закупувани от програмата, като се прави всичко възможно да достигат до повече пациенти. Те ще заплащат за да бъдат включени в лечението. Дозата субститол за един ден 400 мг. струва 9 лв. Средната доза метадон е 60 - 120 мг., цената е 20 – 30 лв.

Програмата е дългосрочна и преминава през няколко фази – включване при строги критерии, поддържане на приемането на медикаменти за стабилен период от време и детоксификация и излизане от програмата. Капацитетът за работа с хероинозависимите наркомани е 250 души. Като прогнозните цифри са за включване на 20 зависими на месец. По данни на сдружение „Доза Обич” употребяващите най – силния наркотик в Бургас са 1400 – 1800 души. Средната възраст е 18 – 25 г., но има и 16 годишни тийнейджъри и 37 годишни мъже. Програмата ще се осъществява в кв. Победа”, бивша поликлиника на „Метални конструкции и панели”.

Още за алтернативното лечение и критериите, при които ще бъдат включвани пациенти чуйте от д-р Андрей Стоянов, от звуковия файл