Продуцентска компания Агитпроп с наградата на Аполония
Продуцентска компания Агитпроп с наградата на Аполония / www. apolonia.bg

 Българската компания “Агитпроп”, продуцирала едни от най–успешните ни документални филми получи наградата “Аполон Токсофорос” на 24-я фестивал на изкуствата Аполония 2008.  Статуетката на покровителя на поезията и музиката бе връчена по време на откриването на празниците снощи  в Амфитеатъра на Созопол. Наградата на Фондация “Аполония” се присъжда за изключителен принос в развитието на българската култура и разпространението й зад граница. За първи път отличието отива в ръцете на повече от един аполонец и за първи път е посветена на голямото кино. “Това българско кино, което има своята голяма благодарност  и от света”,  каза  артистичният директор на Аполония Маргарита Димитрова преди на награди групата от петима творци на “Агитпроп”.

Тази година в нараждаването се включи и Министерството на образованието и науката с новоучредената награда за млади таланти в областта на музикалното изкуство. Вицепремирът Даниел Въчев излезе с барабанче на сцената  и подсказа заниманието на младия талант. Лаптоп и най-модерния музикален софтуер получи 22-годишния Кирил Георгиев, студент четвърти курс в Музикалнат академия. Наградата на ОББ, отиде при Ангел Заберски, чийто оркестър даде старта на  празниците на изкуствата. Един друг оркестър  през целия ден озвучаваше Созопол.  Музикалната увертюра към  Аполония, направи  изключително  любопитния френски музикален уличен театър.  8 артисти, които за първи път идват в България , по покана на организаторите  на Аполония,  със своя голям талант и духовите си инструменти  на практика подгряха не само публиката на фестивала, но и зарадваха всички,  които бяха вчера в Созопол.

На откриването  присъстваха и зам.- министърът на културата Явор Милушев, който поднесе своите пожелания към фестивала,  депутатите Любен Дилов –син и Румен Ангелов, областният управител на Бургас Любомир Пантелев, бившата кметица на Созопол Веска Караманова, актрисата  Цветана Манева  както и известното семейство Николай и Евгения Баневи.

По рано  през деня в Художествената галерия  се проведе  дискусия посветена на 1968 година. Гостите на  срещата присъстваха на откровен разговор за мястото на България по време на събитията в Чехословакия  преди 40 години и нахлуването на  съветски и  на СИВ  войски бившата социалистическа държава. В дискусията  под заглавие  “Моята и твоята 1968 година”  с участваха  на  Михаил Неделчев, Явор Милушев, Пламен Дойнов и  Милен Минчев. Беше  представен и интернет сайта по проекта “Пражка пролет- Софийско лято”. “На адрес  www. 1968bg.org всеки живял по това време може да и частица  от своята история”- каза Милен Минчев един от авторите на сайта, направен и  от разказите на хората за недалечното време. За да се вплътни историята и паметта ни за важните събития в битието на съвременна България.

Тази вечер   концертът на  афробългарската стихия Елица  Тодорова и Стоян Янкулов Мамаду Диабате и Луис Санду от Буркина Фасо и Мирослав Иванов е обявен за 21 часа. Все още не е ясно, дали на сцената ще излезе Елица Тодорова, която пострада при инцидент със струтване на сценична конструкция през уикенда в Слънчев бряг.  

В 23 часа  ще бъде прожектиран филма  на режисьора Борис Десподов, един от кинематографистите  на Агитпроп, “Коридор номер 8”. Това е първият пълнометражен филм на Десподов, който още на премиерата му на Берлинале 2008 печели награда на независимото жури, последвана от наградата за изгряваща звезда на най- големия североамерикански фестивал в Торонто.

“Улица без име” – така се нарича  книгата на Капка Касабова , която ще има премира в Созопол днес в Художествената галерия. Една българка,  която от години живее и успешно се реализира зад граница, не спира да пише стихове да страната си. Носителка е голям брой литературни награди в чужбина, сред които и журналистическата награда Катей Пасифик в Нова Зенландия за най добър пътепис на годината  с материали за Берлин и за Индия.

От 18.30 в Читалище “Отец Паисий” Мариус Куркински , носител на наградата на Фондация “Аполония “ за 2003  година ще представи своя моноспекъл “Сътресение” по разкази на Николай Хайтов