Приморско продължава борбата срещу рибните ферми
Приморско продължава борбата срещу рибните ферми / netinfo

Нови варианти за намирането на решение на постъпилите инвестиционни намерения за изграждането на рибни ферми в акваторията между Приморско и Китен обсъжда местната власт в Приморско, рибари и представители на туристическия бранш.
Преди месеци за изграждането на изкуствените рибни съоръжения за отглеждане на ципура в общината са постъпили две инвестиционни намерения.
На срещата пристъваха областният управител на Бургас, РИОСВ, ИАРА, Асоциацията на производителите и представители на двете фирми инвеститори в съоръженията.
Жителите и местната власт са категорично против изграждането на такъв вид съоръжения. Според тях, последствията ще бъдат пагубни за туризма.
Мнението на рибарите е, че гранулите, с които ще бъде хранена рибата, ще замърси водата и плажните ивици, а мястото, където е предвидено изграждането - ще пресече естествената й миграция, което ще се отрази на риболова. Кметът Германов настоява за промяна в законодателството, за да бъде взето под внимание мнението на местните хора.
Според Басейнова дирекция, законът дава възможност за такъв вид инвестиции в залива, но уточниха, че при взимане на решение ще се съобразят и с мнението на местната общност.