Приключиха  проверките за блатно кокиче
Приключиха проверките за блатно кокиче / netinfo
Около 30% от находището на блатно кокиче в защитена местност “Калината” може да бъде използвано през тази година, са констатирали експерти от РИОСВ Бургас.

При извършената проверка е установено , че находището е в много добро общо състояние, с повсеместно разпределение и добра жизненост на растенията.

Останалите четири находища – край с. Горица, “Блатото” край Созопол, край с. Присад и местността “Блатата” край с. Лозенец, не се препоръчват от експертите за ползване. Растенията там са в задоволително състояние, но с недостатъчен ресурс. Някои от находищата са били използвани  и са в период на възстановяване, който продължава най-малко две години.

Блатното кокиче е под специален режим на ползване, включено е в Червената книга на България в категорията “застрашен от изчезване вид”, затова част от местообитанията му са обявени за защитени територии. Расте в мочурливи ливади, крайречни гори и заблатени местности. Блатното кокиче съдържа алкалоида галантамин, от който се произвеждат нивалин и други лекарствени препарати.