През 2014-а вдигат шумоизолиращата стена на летището
През 2014-а вдигат шумоизолиращата стена на летището / netinfo

В началото на 2014 г. се очаква да бъде открита процедура по избор на изпълнител за изграждането на шумоизолираща стена около летището в кв. Сарафово, тъй като тристранното споразумение между Община Бургас, „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД и агенция „Пътна инфраструктура" вече е подписано. Това съобщи народният представител от ГЕРБ-Бургас Иван Вълков, който е член на парламентарната Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения.
Шумозащитното съоръжение ще противодейства на транспортния шум от излитащите и приземяващи се самолети и от автомобилния поток, преминаващ по околовръстния път край кв. Сарафово /I-9 Бургас - Варна/. На тази база и с цел ограничаване на шумовото замърсяване, Община Бургас първа в страната разработи Стратегическа карта на шума. Изграждането на шумоизолираща стена около летището е част от мерките, заложени в нея и ще реши окончателно най-наболелия проблем за жителите на Сарафово - шумът от самолетите и автомобилния трафик. Предвижда се съоръжението да обхване територията по протежение на път I-9.
„Стената ще намали нивото на шума с поне 10-15 децибела. Съоръжението ще бъде съобразено с ландшафта и ще осигурява необходимата видимост на пътя. Срокът за експлоатация на съоръжението ще бъде най-малко 30 години", коментира Иван Вълков.