Представиха проект „Дискриминацията е слабост”
Представиха проект „Дискриминацията е слабост” / netinfo
Зачестиха жалбите за множествена дискриминация, това е много притеснително за нашето общество, заяви Анели Чобанова член на Комисията за защита от дискриминация /КЗД/. През 2005 г., от когато съществува комисията, са преобладавали жалби за дискриминиране по етнически признак, а сега са се увеличили тези по признаци, касаещи възможността за упражняване правото на труд – по възраст, пол, образование, увреждане или тормоз на работното място. Според Чобанова хората вече опознават своите права и на това се дължи увеличението на броя на жалбите при тях, близо 3 пъти.
Комисията е партньор на Българското сдружение за личностна алтернатива, организатор на семинара „Дискриминацията е слабост”, който се проведе днес в Бургас. Инициативата е част от проекта „Дискриминацията е престъпление”, съфинансиран по програма на Европейската комисия. Целите са повишаване на информираността на хората относно техните права, запознаване с нормите на европейското и българското антидискриминационно законодателство и ангажиране на младите в борбата с нарушаване на човешките права.
Официални гости на семинара бяха кметът на Бургас Димитър Никилов и председателят на КЗД Кемал Еюп. Домакин на проявата беше Бургаския свободен университет.