Любен Петков
Любен Петков / netinfo
Творчеството на българския белетрист Любен Петков ще бъде представено посмъртно в Бургас на 1 декември. Събитието е с начален час 18.00, а домакин е КЦ “Морско казино”. Организаторите призовават близки, приятели и познати, които пазят спомени, писма, снимки, автографи и др. от писателя Любен Петков, да ги донесат на срещата и предадат на представителя на Държавен архив, за да бъде оформен личен фонд на писателя в архива.

Бургаският писател събра приживе своето творчество - повести, разкази, пътеписи, детски истории, пиеси и романи в 6 отделни тома, част от тях останали непубликувани.

В последния - 6 том, който излезе наскоро, са събрани романите “Убийство” и “Преображение Господне”.  Първият роман е на основата на действителен криминален случай, а вторият стъпва върху исторически събития. Всички те са се развили на територията на Бургас и региона.

”Всички у нас, които харесват световноизвестния роман на Труман Капоти “Хладнокръвно”, трябва да бъдат наясно, че романът “Убийство” е талантлива и новаторска преработка на уроците на световноизвестната книга върху територията на българската литература”, коментира литературният критик Деян Енев.

За втория роман Анжела Димчева прибавя: “След “Българският Великден или страстите български” на Тончо Жечев, за мен “Преображение Господне” на Любен Петков е втората сериозна съвременна философско-историко-документална книга за българските националноосвободителни борби, която би трябвало да прочетем не като архивари, а като тълкуватели на послания”.

Любен Петков e български белетрист, автор на разкази, повести и романи за възрастни и деца. Роден е на 3 юни 1939 г. в с. Крушевец, Бургаска област. Работил е като журналист, редактор и издател - сп. “Съвременник”, изд.

“Български писател”, директор на издателство “Отечество”. Книгите му са превеждани на над 10 езика. Почетен гражданин на Бургас.