Предложението е на Калояна Живкова, Тони Минасян и Евелина Михалева
Предложението е на Калояна Живкова, Тони Минасян и Евелина Михалева
Да бъде проведен Киноклас 20201 в рамките на „София филм фест на брега”, предлагат общинските съветници от ГЕРБ Калояна Живкова, Тони Минасян и Евелина Михалева.
„Вече 17 години „София филм фест на брега” и проф. Георги Дюлгеров представят на бургаската публика най-значимите европейски филми.
Организаторите на фестивала работят и за изграждането на среда, която да възпита публика със сетива за смисленото кино. Реална алтернатива на произведенията на масовата култура“, мотивират се общинските съветници.

„София филм фест на брега” отделя особено внимание на младите зрители на Бургас, защото те са бъдещата публика и съзнателни граждани на града. Киното, както и всяко изкуство, възпитава поколенията, изгражда у зрителите понятия за добро и зло, за достойнство и за чест.
Първата крачка към приобщаването на младите зрители бе създаването на младежко жури на фестивала. Сега усилията на организаторите са насочени към друга инициатива, която ще привлече още зрители.

За втора поредна година екипът на „София филм фест на брега” има готовност да проведе киноклас. Той ще е с продължителност един месец и се състои от два етапа:
Първият етап среща участниците в кинокласа със съвременен български филм. Всяка година филмът e избран от художествения ръководител на фестивала проф. Георги Дюлгеров, а главен преподавател на кинокласа е режисьорът Надежда Косева. След прожекция на избрания филм, неговият автор се запознава с киноучениците. Те участват в разговор с неговия създател. В следващите седмици участниците се разделят на групи. Всяка група създава свой собствен късометражен филм. Киноучениците, водени от главния преподавател, се запознават отблизо с киноезика, с компонентите на един киноразказ и с отделните фази на създаването на един филм.
Тричленно жури, под ръководството на проф. Георги Дюлгеров, избира по-добрия късометражен филм. Наградата за неговите създатели е и преходът към втория етап на кинокласа. Авторите на по-сполучливия късометражен филм са членовете на новото Младежко жури.

Вторият етап на кинокласа се провежда в хода на самия „София филм фест на брега”. Всички участници гледат фестивалните филми. След прожекцията, в обособена зала, се провежда дискусия с авторите на филма и гостите на форума.