Правят списък на деца на чужденци в Бургас без имунизации
Правят списък на деца на чужденци в Бургас без имунизации / netinfo

В Бургас и областта има много деца, които нямат задължителните ваксини за едни от най-опасните забовялания. Става дума за вкючените в имунизационния паспорт на българските граждани. Те обаче не са задължителни в някой държави. Така част от чужденците, избирали страната ни за нов дом не са с наличните препарати за привенция.

В част от бившите съветски републики много от ваксините за децата не са задължителни, както е в Украйна. Много от постоянно пребиваващите в страната руски граждани не са направили на децата си задължителните имунизации, което крие риск както за самите тях така и за връстнците им, с които общуват, споделят общо практикуващи лекари.

Д-р Божана Ботьова работи и с много пациенти от бившите съветски републики, в част от които имунизирането на децата не е задължително. „Сега имаме много деца от Украйна, чийто родители идват за имунизации, защото ги е страх. Заедно с РЗИ правим списък да издирим и още, които задължително трябва да си поставят имунизациите, за да не бъдат риск за останалите деца", информира тя.

По думите й, няма такова нещо като ваксиниране на децата по желание. Всеки родител, който откаже задължителните по имунизационен паспорт ваксини, се докладва на социалните работници. Те от своя страна се свързват със семейството и предприемат съответните мерки.