Михаил Цонков
Михаил Цонков / netinfo
В делото, образувано от Тежкия наказателен съд в Къркларели, срещу ексграничния полицай Михаил Цонков и тримата му колеги – Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов, липсват конкретни доказателства. Без да знаят в какво са обвинени, четиримата няма как да дадат показания и да организират защитата си. Съществува и друг пропуск – в приложения от турската прокуратура обвинителен акт и посочения член от НК не става ясно за какво конкретно престъпление са подведени под наказателна отговорност – за умишлено убийство или за причиняване на смърт по непредпазливост, което пък автоматично изключва възможнотта за съучастие. Така днес адвокат Росен Кожухаров коментира развоя на съдебното производство срещу четиримата гранични полицаи, които  които през февруари т.г, бяха въвлечени в наказетелен процес от турската страна. Това се случи  9 години след инцидента край от април 2008 г., когато при акция за залавянето на гемия с турски бракониери, ловили нелегално калкан край Резово, влезли в ръкопашна схватка с българските границари, загина един от рибарите. Два следствени експеримента , извършени по искане на Районната прокуратура в Царево, установиха че фаталният изстрел е произведен след като служебното оръжие на Цанков се е оплело в рибарските мрежи на бракониерите. Българската прокуратура прекрати разследването, това решение беше потвърдено и от Военния апелативен съд. В България то е окончателно и не подлежи на обжалване. В подкрепа на Цонков и колегите му е и решение на съда в Страсбург.
Изненадващо в началото на тази година Турция възобнови наказателното преследване срещу българските граничари. „Не разбираме в какво сме обвинени. Изпълнявали сме задачите в съответствие с българските закони, а те са съобразени с нашето право“, коментираха те днес пред Бургаския районен съд, където бе изпълнена съдебната поръчка на Турция. Граничарите се възползваха от правото си на защита и отказаха да дават обяснения, поискани от тях от Тежкия наказателен съд в Къркларели
Препис от съдебния протокол ще бъде изпратен до българското правосъдно министерство, оттам – в Министерството на правосъдието в Турция, а след това препратено и до магистратурата в Къркларели. Какъв ще е последващия развой на случая и дали Турция ще поиска екстрадиция на нашите граничари, българските юристи не се ангажират да прогнозират.
„За българската правна система тези хора са действали абсолютно правомерно, защитавайки държавната граница и изпълнявайки абсолютно правомерно своите служебни задължения. България няма да предаде на страна, която не е членка на ЕС лица, за които би постъпило искане за екстрадиция. Трябва да е съвсем ясно първо, че те се действали повече от правомерно. Второ, че така трябва да действат всички техни колеги и трето, че държавата би следвало и следва точно по този начин да изрази позиция и да покаже, че защитава своите граждани“, е позицият на на главния прокурор Сотир Цацаров.