Повече организирана икономическа престъпност, отчете ОП Бургас
Повече организирана икономическа престъпност, отчете ОП Бургас / netinfo

Бургаски регион е един от тези с най-силна организираната престъпност. Това става ясно от данните отчетени от новия екип на Окръжна прокуратура.

Районът е сред първите по образувани досъдебни производства срещу организирани престъпни групи през 2009 г. съобщи зам.-окръжният прокурор Ангел Георгиев. За миналата година техният брой е 23, от които шест са внесени в съда. 18 са лицата, членове и ръководители на престъпни групи, предадени на съда. От началото на тази година Окръжна прокуратура-Бургас е образувала още пет досъдебни производства срещу организирани престъпни групи.

Тенденцията е за намаляване на организираната престъпност, свързана с разпространение на наркотици и увеличаване броя на групите, извършващи икономически престъпления - лихварство, източване на ДДС, документни престъпления и др., коментира прокурор Ангел Георгиев.

Отчетът на ОП-Бургас бе представен от и.д. окръжен прокурор Калина Чапкънова. По думите й през 2009 г. в осемтте прокуратури в района на ОП-Бургас са наблюдавани 27 432 преписки, което е с 11% повече от 2008-. 10 032 са новообразуваните досъдебни производства, внесени в съда са 2681. Най-натоварени са били районните прокуратури в Несебър и Бургас.

„Прокурорите от Бургаски окръжен район са работили при изключително голяма натовареност и въпреки това резултатите са много добри. Колегите успешно са се справили с поставените им задачи, като често това е ставало за сметка на оставане след работно време, в почивни и празнични дни”, каза Калина Чапкънова. Тя представи и новите заместник административни ръководители. С решение на ВСС от 11 февруари за зам.-ръководители на ОП-Бургас са назначени прокурорите Ангел Георгиев и Станимир Христов. Районен прокурор на Бургас и говорител на прокуратурата е Андрей Червеняков.