Потвърдено – Атанаска в затвора доживот
Потвърдено – Атанаска в затвора доживот / БГНЕС, архив

Апелативният съд в Бургас потвърди доживотната присъда на Атанаска Георгиева, която през април 2014 година уби осемгодишната Александра Тодорова в Поморие.

Определеното наказание трябва да бъде изтърпяно при първоначален „специален" режим. Апелативният съд измени присъдата на Окръжен съд - Бургас, увеличавайки размерите на обезщетенията за неимуществени вреди за  двамата граждански ищци Евалина и Веселин Тодорови по повод смъртта на пострадалото им дете от 130 000 на 180 000 лева за всеки от тях.

На 14 април 2014 година, покойната Алекс се връщала от училище, когато завързала разговор с Атанаска Георгиева. Детето отишло на гости на жената, в обитаваното от нея таванско помещение. Осъдената го почерпила с плодове и лакомства и пуснала телевизора. Думите и поведението на второкласничката относно снимки на децата на Георгиева подразнили жената.

Тя взела спонтанно решение да я убие и направила това, удушавайки я с найлонова торбичка. След това взела трупа на Александра, поставила го на леглото и го покрила с одеяло през глава. По време на съдебното дело Атанаска промени десетки пъти своите показания, предлагайки напълно абсурдни и противоречащи си версии. Нейната присъда е „доживот, без право на замяна".