Откриха паметна плоча с имената на над 300 герои на Бургас, загинали във войните преди 100 години
Откриха паметна плоча с имената на над 300 герои на Бургас, загинали във войните преди 100 години / netinfo
митко Иванов за плочата с имената на над 300 бургаски герои
99548
митко Иванов за плочата с имената на над 300 бургаски герои
  • митко Иванов за плочата с имената на над 300 бургаски герои
Плоча, напомняща саможертвата с имената на над 300 герои на Бургас, загинали във войните преди 100 години беше открита навръх Архангелова задушница. Под звуците на градския духов оркестър, с военни почести, до Войнишкия паметник пред сградата на ДНА се състоя панихида за загиналите за свободата на родината.
В ритуала по полагането на венци и цветя се включиха военнослужещи от гарнизон - Бургас, представители на държавната и местна власт, жители и гости на града.

Инициативата за изписване имената на загиналите бургазлии във войните за национално обединение 1912 - 1918 г., е на общинския съветник и председател на ВМРО - Бургас -Георги Дракалиев. Идеята да бъдат изписани именно върху постамента на паметника е на председателя на Дружество на бургаските художници - Митко Иванов.  Проектът е изготвен безвъзмездно от арх. Васил Дончев, който за целта е издирил имената на повече от 300 загинали от Държавна агенция "Архиви". 

След получаване на писмено съгласие за реконструкция на паметника от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, в Общински съвет - Бургас бе внесена докладна записка и бяха отпуснати необходимите четири хиляди лева, като по предложение на кмета Димитър Николов средствата са отделени от издръжката на общинската администрация. 

По думите на Митко Иванов, идеята е тръгнала още при завършването на параклиса в Морската градина /2013/, посветен на загиналите от 24-ти Черноморски пехотен полк, пред който са изписани имената на героите.
Повече по темата, чуйте в звуковия файл от Митко Иванов: