Фасадата на затвора е решена в топли тонове, поставена е и 10 см топлоизолация.
Фасадата на затвора е решена в топли тонове, поставена е и 10 см топлоизолация. / Снимки: Лалка Димитрова
С изцяло обновена фасада в светли тонове бургаският затвор посреща правосъдния министър Цецка Цачева. Тя пристига утре на първо официално посещение, за да открие изнесена съдебна зала зад решетките. Помещението е специално обособено за разглеждане на дела с участието на лишени от свобода и обвиняеми с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, уточниха от пресслужбата на Цачева.

Правосъдният министър ще открие в бургаския затвор изнесена съдебна зала.
netinfo


Наслада за очите на Цачева ще донесе екстериорът на зандана, решен в цвят праскова. Или поне така твърди директорът на затвора Бранимир Мангъров. Пред репортер на „Дарик“ той обяви, че не приема упреците, за това че цветът на сградата е неуместен, след като лишени от свобода го определиха като "нежно розов". „Какъв е проблемът?! Цветът не е розов, а различни нюанси на прасковеното. Това е една палитра от цветове“, каза той и допълни: "Самата мазилка е цветна. В нормативните уредби, няма стандарт за цвят на затворите. Синьо, черно или сиво- такъв норматив няма“.

Мангъров препоръча на критиците да не гледат затвора на силна светлина, а ако правят снимки, да използват качествена техника, за да бъде „цветопредаването нормално“. И подчерта, че новината в случая са внедрените мерки за енергийна ефективност.

Ремонтът на затвора струва един милион и сто хиляди лева.
netinfo

Цялостният ремонт на корпуса на затвора е струвал на държавата един милион и сто хиляди лева, стана ясно от думите на Мангъров.   Цветът е определен след разговори с психолози, които препоръчали по-топли тонове за успокоение на лишените от свобода.
От екипа на правосъдното министерство предупреждават журналистите, че „в сградата няма да се допускат хора с къси панталони и голи рамене“