Поморие гробница
Поморие гробница / netinfo

Посланикът на Израел в България Н. Пр. Ирит Лилиан посети Античната куполна гробница в Поморие, придружавана от министъра на туризма Николина Ангелкова и кмета на община Поморие Иван Алексиев.

Изследванията за последното десетилетие показват, че броят на израелски туристи в страната постоянно нараства, като голяма част от тях предпочитат южното Черноморие. За 2017 г. са отчетени 208 хиляди израелци, което е 27-процентов ръст спрямо предходната година.

По-думите на министъра безвизовият режим и интересът към Бургаски регион са причина за увеличения брой самолетни полети, пристигащи от Израел, а също така и добра предпоставка за разработване на туристически маршрути с културно-исторически обекти като Античната куполна гробница. Именно в тази връзка бе и работното посещение на двете дами.

Директорът на Исторически музей – Поморие Антон Карабашев разказа на гостите любопитни факти за архитектурния паметник. Впечатлена от видяното Н. Пр. Лилиан сподели: Страната ви може да предложи много повече от слънце, море и забавления. Пазарът е жаден за културни забележителности, а България все по-често се избира като място за пътувания от семейства с деца. 

Това място е изключително красиво и смятам, че има програми, по които може да се кандидатства за отпускане на средства както за консервация на гробницата, така и за облагородяване на пространството около нея с екопътека и места за отдих. Посланикът, подчерта и предимството от факта, че Тракийското светилище се намира на десетина минути от летището, което е още една предпоставка за успешното привличане на израелски посетители.

Заедно с кмета Иван Алексиев гостите обсъдиха възможностите за по-голяма популяризация на обекта и се договориха гробницата да бъде включена към маршрутите на израелските туроператори.