/ netinfo
За разликата между административен и апелативен съд, за нарушенията и наказанията при шофиране и за правото да защитаваш дома и семейството разговаряха в продължение на един учебен час десетокласници от гимназията “Г.С.Раковски“ и съдия Даниела Драгнева от Административен съд – Бургас. Съдия Драгнева представи пред учениците лекцията за структурата на съдебната система и функциите на съдебната власт в Република България.  
 

Съдия Йосифов: Съдът, а не обществото решава виновен ли е медикът от Пловдив


След кратката теоретична част урокът премина в дискусия, в която магистратът обясни и изискванията за поведението в съдебната зала. „Телефоните са задължително изключени, а гражданите говорят само, ако им бъде дадена думата от съдията, който ръководи заседанието“, сподели пред младежите лекторът. В противен случай съдът може да наложи глоба за нарушаване на реда в залата.
 

Лекция съд
netinfo

От своя страна учениците поискаха да разберат как да реагират, ако бъдат спрени от пътен полицай, докато са зад волана на автомобил. Магистратът посъветва гимназистите да не употребяват алкохол преди шофиране и предупреди, че наркотичните вещества могат да се открият в кръвта, дори ако са взети дни по-рано. Съдия  Драгнева призова бъдещите млади шофьори никога да не пренебрегват изискванията и за наличие на аварийния комплект в колата.
 

Ученици слушаха лекции за съдийската професия


„Пожарогасител, аптечка и триъгълник могат в неочаквано критична ситуация на пътя да спасят човешки живот“, каза в заключение бургаският съдия.

Откритият урок е част от образователния цикъл лекции, които съдии от АдмС-Бургас изнасят за втора година пред ученици от десетите класове на Френската гимназия, по програмата на ВСС и МОН „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури.