Военни обвиняват кмета Алексиев за това, че санаториумът не работи!
Военни обвиняват кмета Алексиев за това, че санаториумът не работи! / wikimapia.bg
С официално изпратена  декларация бивши и настоящи военнослужещи потвърдиха подкрепата си Военният санаториум в Поморие, който вече премина в аактивите на болницата „ВИТА“ от Велинград, незабавно да бъде отворен и да заработи в най-кратки срокове.

В този документ, адресиран до държавните институции се съобщава, че повод за изпращането й е „поредният опит на  кмета на Община Поморие да спре развитието на  „МБПЛР-ВИТА” ЕООД Велинград – клон Поморие.”
Те твъдят, че от „действията на кмета зависи здравното осигуряване на действащите военнослужещи, на гражданските лица, на запасните и резервистите, на военноинвалидите, на военнопострадалите, на ветераните от войните и на всички, които имат възможността да ползват болницата.“

Иван Алексиев реагира остро на думите на военните. Той изпрати свое становище до медиите, което пубмликуваме без никаква редакторска намеса:

„Уважаеми представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на Съюза на ветераните от войните, на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ,
Това, което твърдите в нарочната си декларация, е несериозно за толкова „сериозни” хора като Вас, представляващи хилядите членове на Вашите организации.

Припомням Ви, че с едни други декларации първо подкрепихте решението на Министерски съвет да обяви Военния санаториум в Поморие за ненужен. После подкрепихте той да бъде апортиран в акивите на велинградско дружество, въпреки произтичащите от това законови пречки да Ви обслужва по програмите на НОИ. Сега подкрепяте новото ръководство на санаториума, ведно с компетенциите и политиките, които прилага. Т

върдите,  че  държавните институции все още не са направили необходимото за издаване на нужните документи и разрешителни за работа. А новото ръководство направи ли необходимото, за да ги получи? Отговорът е НЕ. В Министерството на здравеопазването няма подадени документи от управителя д-р Крантев, а има обвинения за възпрепятстване издаването им. И в същото време, явно неудовлетворени от постигнатите резултати, сочите мен като пречка за развитието на санаториума в Поморие.

Напомням Ви, че като кмет на Поморие моята основна задача е да защитавам интересите на поморийци. Ако под „поредния опит на  кмета на Община Поморие да спре развитието на  „МБПЛР-ВИТА” ЕООД Велинград – клон Поморие.” имате предвид желанието ни да отменим направеното дарение, отново ще кажа, че целта ни е една – да защитим волята на дарителя,  волята на анхиалци. Защото дарение в полза на държавата, за лечение на военнопострадали, не означава отваряне на хотелска почивна база за военни, каквато в момента е бившият Военен санаториум. Ето това е исторически несправедливо и некоректно, уважаеми господа.

Нещо повече – за проблемите, които виждате днес, Ви сигнализирах още преди шест месеца. Че „болницата” ще преустанови лечебната си дейност, стана ясно още с масовото уволнение на всички служители, специалисти и рехабилитатори. 

Новото ръководство съобщи, че заетите към момента щатни бройки са съобразени с нуждите на „болницата” – авариен ремонт, обезопасяване на сградата и подготовка за получаване на разрешение за упражняване на медицински дейности. С други думи – назначените са общи работници, камериерки и администрация. Администрация, която остана непроменена – и тогава, когато санаториумът беше с отпаднала необходимост и сега, когато е необходим, но без специалистите си и без пациентите си.

С почит към ветераните и нуждаещите се от лечение военнослужещи и
с уважение към благородното дело на анхиалци,

Иван Алексиев
Кмет на община Поморие“