„Помощ в дома” предоставя грижи за хора с увреждания
„Помощ в дома” предоставя грижи за хора с увреждания / dariknews.bg/архив
„Помощ в дома” предоставя грижи за хора с увреждания
52493
„Помощ в дома” предоставя грижи за хора с увреждания
  • „Помощ в дома” предоставя грижи за хора с увреждания

Центрове и звена за услуги в домашна среда ще бъдат създадени по проект "Помощ в дома" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". В тях ще се предоставят почасови грижи за хора с увреждания и възрастни хора с цел преодоляване на затрудненията, които те имат в обслужването си. Проектът беше представен днес в Бургас от експерти на Агенция „Социално подпомагане". Предстои представяне и в Стара Загора, Кърджали, Варна, Пловдив, Велико Търново, Плевен, Русе, София, Монтана и др.

Целта е да се се създаде устойчив модел на предоставяне на услуги за лична помощ в домашна среда, съобщи за Дарик Екатерина Димитрова, главен експерт към Агенцията. За средства по проекта могат да кандидатстват само общински предприятия и общински структури, като се разчита те да осигурят устойчивост при предлагането на този тип дейности и услуги.

В новоизградените центрове ще се извършват три типа почасови дейности: за лична помощ /поддържане на лична хигиена, помощ при хранене, приемане на лекарства, придружаване в болница или детско и учебно заведение/; за социална подкрепа /общуване, създаване на социални контакти, посещение на културни събития, писане и подаване на документи/ и битово-комунални дейности /пазаруване, почистване на жилища, дребни ремонти, извършване на административни услуги и плащания/.

Тази нова схема ще поеме обслужването на близо 14 - 15 хил. лица, за които в края на тази година приключва предоставянето на услугите „личен асистент", „социален асистент" и „домашен помощник" по ОП „Развитие на човешките ресурси". Така ще се осъществи плавен преход без да се оставят хората без необходимите грижи, коментира Димитрова.

Проектът е с продължителност 12 месеца. Предвидените средства по процедурата са 30 млн.лв., като всяко едно проектно предложение може да получи между 80 и 250 хил.лв. безвъзмездна финансова помощ. Крайният срок за кандидатстване е 29 юни.

чуйте повече от Екатерина Димитрова, главен експерт в Агенция "Социално подпомагане" в звуковия файл: