През последните години наблюдаваме динамичен ръст на броя поляци, почиващи в България.
През последните години наблюдаваме динамичен ръст на броя поляци, почиващи в България. / netinfo
Събитието е на 28 юни, очакват десант от дипломати
Република Полша открива почетно консулство в Несебър. Мисията ще е с консулски окръг Варна, Добрич и Бургас.

Церемонията е от 11.00 часа на 28 юни - четвъртък.

За събитието пристигат Кшищоф Краевски, посланик на Полша в България, зам.-министърът на външните работи Тодор Стоянов, представители на местните власти.

През последните години наблюдаваме динамичен ръст на броя поляци, почиващи в България. Според статистиката годишно в страната ни пристигат над 400 хиляди полски граждани, което я превръща в един от най-важните туристически пазари, посочват от Полското посолство.

Откриването на почетното консулство е част от честванията за стотната годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете държави.

За почетен консул на Република Полша е назначена Лидия Барбара Пиетшик-Вангелова. Тя има опит в областта на туризма и международната търговия.
 От 2004 г. е ръководител на Полското просветно-културно дружество „Владислав Варненчик“ – отдел Бургас. Удостоявана е с наградата „Бене Мерито“ от министъра на външните работи и със Златен кръст за заслуги от президента на Полша. Има полско и българско гражданство. В България живее от началото на 90-те години.