Полицията арестува крупен лихвар
Полицията арестува крупен лихвар / netinfo
Полицията арестува крупен лихвар
23978
Полицията арестува крупен лихвар
  • Полицията арестува крупен лихвар

Полицията задържа за лихварство и имотни измами 48 годишния бургазлия Иван Донков. Служителите на реда се самосезирали след журналистическо разследване, изобличаващо начина на придобиване на имоти от Донков. Разследването е установило, че от 1997 година до момента, той извършил десетки сделки с недвижими имоти.

Имотите представляват обезпечение на дадени от Донков парични заеми срещу 10 %-на месечна лихва (120 % годишна). Освен месечната лихва Иван Донков е начислявал при просрочване наказателна такава, в размер 1 % на ден, което налагало на неговите длъжници да изпадат в невъзможност за разплащане и да губят недвижими  имот.

Като обезпечение за кредитите Иван Донков е използвал и записи на заповед, в които сумата многократно надхвърляла реално дадените назаем пари. Лихварят парадирал с познанства със служители на правоохранителната и съдебната система,       споменавал постоянно и своите близки контакти с издирвания от Интерпол Пламен Дишков – Кела.

Иван Донков няма никакви доходи от трудова дейност или легална търговия, съобщават от полицията. В момента той е собственик на 10 апартамента в Слънчев бряг, 11 студиа в Несебър, два етажа и дворно място в квартал Сарафово, етаж от къща в Стария Несебър, парцел в Свети влас, парцел в Равда и апартамент в Централната част на Бургас.

Той има два автомобила «БМВ», на негово име и на името на неговата майка. По време на ареста имал у себе си 5 000 лева джобни пари, а в дома му са открити 20 000 евро, записи на заповед и документи, касаещи неговата лихварска дейност. Задържан е за 24 часа, утре Бургаският окръжен съд ще гледа неговата мярка за неотклонение.

Областна дирекция на МВР призовава гражданите, пострадали от дейността на Иван Донков да се обърнат към служителите от сектор “Икономическа полиция” в Бургас и да заявят своите претенции към него. Специализираните органи могат да бъдат намерени в сградата на дирекцията, на улица “Христо Ботев” 46 или на телефони 856 504 или 856 707.

Чуйте в звуковия файл директора на БУргаската полицзия главен комисар Милен Димитров