Полицаи хранят арестувани със собствени пари
Полицаи хранят арестувани със собствени пари / netinfo
Дежурни полицаи купуват сандвичи на задържани със собствени пари. На такива случаи са се натъкнали наблюдаващи по проекта “Гражданско наблюдение в полицията”, съобщи днес Диана Видева от Асоциация “Деметра” - един от партньорите в инициативата.

За три месеца 40 специално обучени доброволци са извършили 103 внезапни проверки в Районните полицейски управления в областта, като особено внимание е било обърнато на седем направления от зачитането на човешките права на арестуваните.

Наблюденията са показали, че в РПУ Малко Търново няма възможност за незабавно ползване на адвокат, тъй като юристите, работещи с полицията са приходящи. Друг сериозен проблем при временното задържане са неосигурените здравно извършители на противозаконни деяния. Много често личните лекари на служители на полицията им осигуряват медицинско обслужване.

При задържането на чужденци, униформените изпитват големи трудности при осигуряването на преводач, тъй като за такива услуги в полицията няма осигурени средства и хората с възможности да помогнат масово отказват. На специалист по съответния език се плаща само, при условие, че вече има започнато дознание.

“За да има пълно обслужване според закона на временно задържаните, нежни са допълнителни бройки за полицейски служители, които да се занимават само с тях” – коментира резултатите от гражданския контрол диракторът на ОДП Бургас комисар Павлин Димитров. Според него, ако през следващата година от проекта не бъдат отпуснати пари по този проблем, не се очаква никаква промяна.