Подземни паркинги и олимпийски комплекс до 2011 година
Подземни паркинги и олимпийски комплекс до 2011 година / netinfo
Освен триетажния подземен паркинг под площад “Свети Свети Кирил и Методий”, са запланувани още два подобни – пред блок 77 (“Краставицата”) в комплекс “Лазур” и зад блок 47 в комплекс “Зорница”.

Съоръжението в центъра на Бургас ще бъде за 380 автомобила и ще струва общо 20 милиона евро, а тези в “Лазур” и “Зорница” – съответно, по 4 и 3 милиона лева, обясни главния архитект на общината Веселина Илиева.

Изграждането на трите подземни паркинга ще бъде основано на публично-частно партньорство, тъй като структурните фондове и програми за развитие не са достатъчни, поясни кметът Димитър Николов.

Концесията за мястото под площад “Свети Свети Кирил и Методий” вече е готова, до месец предстои обявяване на конкурс за останалите два паркинга в бургаските комплекси.

Има проект на мястото на стария плувен басейн в комплекс “Славейков” да бъде изградено съоръжение с олимпийски размери, което включва закрит и открит басейн, хотел и спортни зали за различни видове спорт.

При нормално протичане на процедурите по отдаване на концесиите и етапите по строителството, тези проекти могат да бъдат реализирани до 2011 година, смята архитект Илиева.

Чуйте в звуковия файл главния архитект на Община Бургас Веселина Илиева