Почти 5 хиляди с помощи за отопление
Почти 5 хиляди с помощи за отопление / Дарик Нюз

4742 семейства от областта ще получат целева помощ за отопление през предстоящия зимен сезон–съобщи Тони Костова директор на Областна дирекция „Социално подпомагане”. Толкова са до момента издадените заповеди за целевата помощ. Срокът за подаване на молби в дирекция СП е до 31 октомври. Над 1000 домакинства в Бургас ще се възползват предоставената от МТСП възможност.

Месечният размер на целевата помощ за отоплителния сезон 1 ноември -31 март 2010 година е 55.23лв. Бенефициенти по програмата са лицата и семействата, чиито средномесечен доход за предходните 6 месеца е по-нисък или равен на диференцирания минимум за отопление. Той в момента е 65 лв. и е определен с акт на МС. При определяне правото на целеви помощи за отопление размерът на пенсиите, определен след 1.07.2008 година се намалява с коефециент 1.104.

Тази година се променя механизмът на изплащане на целевата помощ, като вместо еднократно и авансово, тя ще се изплаща в пари на два пъти до 31 декември и до 31 януари, уточни Тони Костова. На хората, които се отопляват с твърдо гориво се дава възможност да изберат начина на получаване на помощта – в пари или чрез превод на парите на избран от тях търговец на твърдо гориво, които ще им го достави. Тогава разплащането се осъществява директно между дирекциите СП и търговците.