Плажовете ще се делят на четири групи
Плажовете ще се делят на четири групи / dariknews.bg

Морските плажове ще бъдат групирани и класифицирани, съобразно техните физико-географски дадености и видовете туристически услуги, които могат да бъдат предоставяни в рамките на дейностите по стопанисването им. Това предвиждат промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, които днес бяха приети от Министерски съвет по предложение на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Така министърът на туризма ще извършва групиране на морските плажове по функционалност и характеристики, които влияят върху възможните начини на ползването им. Въвежда се и изискване размерът на концесионното плащане и определяне на цените на плажните принадлежности и услуги да бъдат обвързани с индивидуалните характеристика на плажа, в зависимост от групата, в която попада.

Те са четири: в непосредствена близост до урбанизирани територии; разположени в неурбанизирани територии, в близост до туристическа дестинация, включително урбанизирани територии и/или къмпинги; разположени в неурбанизирани територии, отдалечени от туристическа дестинация, вкл. урбанизирани територии и/или къмпинги и такива с ограничено ползване или определени за развиване на специален вид туризъм.

Обособяването ще се извършва въз основа на критерии, включващи географското разположение на морския плаж; степента на урбанизация на териториите към него, природно-климатични и екологични характеристики, близост до туристически дестинации. За първите три групи се предвиждат и подгрупи за още по-детайлното им разделение. Предвижда се отделна наредба към закона.