Плаж „Река Вая” – отличник
Плаж „Река Вая” – отличник / Дарик Бургас

Приключиха внезапните повторни проверки на отдадените под наем плажни ивици в Бургаска област. Инспекцията премина през ивиците: Обзор-юг, Река Вая, Несебър - стар град, Несебър - изток, Поморие-централен, Бургас-север, Младост - ММЦ, Малък плаж Лозенец, Царево - Василико, Устие на река Велека и Резово.

По-голямата част от предписанията са изпълнени, е мнението на комисията към Областния управител. Има назначени медицински лица, спазено е и изискването 50 % от активната плажна площ да бъде предоставена за свободно ползване, плажът без нито едно установено нарушение на правилата е „Река Вая” в Община Несебър.

Сред пропуските са липса на съоръжения за лесен достъп на хора с увреждания, липса на далечни плаващи знаци и необозначени спасителни лодки, неправомерното назначаване на спасители с правоспособност за басейни, вместо за морски плаж и липса на договори за извозване на отпадъците от пясъчните ивици.

Плаж „Резово” в община Царево не е обезпаразитен, няма съблекални, площадка с душ, спасителен пост със спасител и медицински пункт с медицинско лице. Наемателят там има седмица за отстраняване на нарушениета. Ако това не стане в посочения срок, предстои процедура по прекратяване на договора с него.