Пламен Янев: Политика за народа, за неговото съвземане и развитие
Пламен Янев: Политика за народа, за неговото съвземане и развитие / Пресслужба ДБГ

Пламен Янев е роден през 1980 година в Бургас. Семеен, с едно дете. Той е магистър по „Застраховане”, има бакалавърски степени по „Застраховане и социално дело” и „Стопански и финансов контрол”.

Областен координатор е на партия „Движение България на гражданите” за Бургас и трети в кандидат-депутатската листа на партията за 2-ри многомандатен избирателен район.

Г-н Янев, предизборната кампания е в ход. Каква е оценката ви за случващото се в областта?

Това, което най-много ме шокира са две неща: тоталното размиване в кампанията на ГЕРБ на общинските и държавните правомощия и пълното безочие относно техните приоритети в социалната политика спрямо хората. Лично аз вече започнах да се обърквам – на парламентарни избори ли сме или на местни? Докога ще се заблуждават съгражданите ми относно правомощията и задълженията на народните представители? Докога те ще се крият и ще размиват успехите на общинската администрация?

Какво от политиката на ГЕБР ви разочарова най-много?

Поставени сме в абсурдна ситуация от наглостта на бившето правителство, подало оставка поради критичното обедняване на народа. В момента ГЕРБ обещават да направят и поправят това, което сами те причиниха на хората през собственото си управление. Реално ГЕРБ в момента критикуват сами себе си, опитвайки да си посипят главата с пепел, да накарат хората да повярват, че са се променили, че виновен е единствено г-н Дянков, който вече го няма. Само че това няма как да се случи, при положение, че още при първата си изява след падането от власт г-н Борисов обвини едни от най-бедните хора в Европа – българските пенсионери, че са изхарчили 3 млрд. от фискалния резерв. Бойко Борисов не се е променил – той е същият човек, който каза, че „българският народ е калпав материал” и „купувачи за държавата има, но без народа”. Не можем да допуснем такъв човек да ни управлява дори още една година. Народът ни изчезва, не просто гладува. През последната година под негово управление са се родили най-малко деца от 1945 г. насам! Ние сме най-бедните в Европа, имаме най-високата детска смъртност. В мирно време живеем като през война!

Изненадан ли сте от обещанията на ГЕРБ?

ГЕРБ 2 години не индексираха пенсиите, въпреки действащото и в България „швейцарско правило”, а след това го отмениха. Сега обещават да го върнат! Замразиха помощите за майките, 3 години и половина не споменаха думите „доходи” и „бедност”. Бизнесите, които  не иззеха – ликвидираха чрез непрекъснатата промяна на закони и рекет от всички възможни контролни органи. Почти спряха връщането на ДДС и доведоха фирмите до положение да не си го искат. Сега обещават, че приоритет ще бъде развитието на малкия и средния бизнес, че ще връщат ДДС за 7 дни, че ще се погрижат за всички майки и т.н.  Сякаш не Бойко Борисов е управлявал България досега, а някакъв негов двойник - толкова шизофренично се държат от ГЕРБ в момента.

С двете си награди за „Най-добър град за живеене” Бургас изключение ли е от цялостната картина?

Вижте, и на мен ми е хубаво, когато в града, в който съм израснал и живея, се случват положителни  неща и аз никога няма да ги отрека. За съжаление в „най-добрия град за живеене” детската смъртност е колкото и средната за страната т.е. 2 пъти повече от средната в Европа. Пенсиите и помощите за отглеждане на дете са толкова, колкото и в Монтана и Петрич. Въпреки тезата им, че инфраструктурата води нови инвеститори, безработицата в Бургас е нараснала 3,5 пъти и отново е колкото средната в страната. А в областта е дори и по-голяма.

По време на дебата от Бургас по ТВ7 г-жа Ивелина Василева каза, че Бургас е градът на ГЕРБ. Как ще го коментирате?

Призовавам г-жа Василева и кмета г-н Николов на публичен дебат с „Движение България на гражданите”. Те дължат на бургазлии отговорите на следните въпроси :

Г-н Николов, ще отречете ли, че след парламентарните избори, когато ГЕРБ вече няма да бъдат на власт, община Бургас няма да може да построи и една спирка в к.с. Меден Рудник? Всичко постигнато до тук не е ли плод на бургаското лоби в парламента, а не на дългогодишните усилия и последователни действия и политика на Община Бургас и присъединяването ни към ЕС?

Г-жо Василева, не е ли вярно, че бившите депутати от ГЕРБ са лобирали пред независими комисии и комитети, да бъдат допуснати за финансиране проекти, които не отговарят на изискванията и критериите? Ще отречете ли, че правителството на ГЕРБ е пренасочвало допълнителни  финансови средства към Бургас, пренебрегвайки други общини? Ще посочите ли конкретни проекти, които са реализирани, единствено благодарение на усилията на бургаските депутати от ГЕРБ, освен „социалния проект” на депутатката Ви Вяра Андонова?

Г-жо Василева, докога Вие и ГЕРБ, ще се подигравате с българския народ и ще подценявате усилията на предишните, сегашните и бъдещи общински администрации и кметове, заявявайки, че ГЕРБ или дори Вие ЛИЧНО сте осигурили някакви милиони и милиарди? Представяте парите, излезли от джоба на българския данъкоплатец, като щедра милостиня от Ваша страна. Приписвате си раздаване на средства от ЕС, които нито сте договаряли, нито сте заслужили! Ще кажете ли каква роля точно има Бойко Борисов по проект, изготвен от общината, финансиран от ЕС, по програми, договорени преди стъпването на ГЕРБ на власт?

Какво предлагате от ПП”Движение България на гражданите”?

Основната цел на управляващите трябва да бъде грижата за народа. Ние сме най-бедната, болна, застаряваща и изчезваща нация в Европа. Трябва да се вземат спешни мерки, защото хората са на ръба на оцеляването и отчаянието. ПП „Движение България на гражданите” обещава, че нейната политика ще бъде политика за народа, за неговото съвземане и развитие. Хората да не са благодарни и да се молят за средствата, които им се полагат, а да участват в тяхното разпределение. Крайно време е народът да стане приоритет на правителството, а не печалбите на монополите, олигарсите и комисионерите.