Пламен Дишков-Кела влиза в съда
Пламен Дишков-Кела влиза в съда / Дарик Бургас

Окръжна прокуратура Бургас предаде на съд Пламен Дишков „Кела" и Тодор Неделчев, които са подсъдими за това, че са подбудили и подпомогнали убийство=

Дишков, който дълги години се укриваше в Европа, е подсъдим за това, че на 21 ноември 2002 година в Бургас, на бул."Стефан Стамболов" № 90, в съучастие с Бойко Стоянов - извършител и Тодор Неделчев - помагач, действайки като подбудител и помагач, умишлено умъртвил Димитър Георгиев Стаматов „Мастара".

Убийството е извършено предумишлено и подбудителството се изразява в умишленото склоняване и убеждаване на Бойко Стоянов да извърши престъплението, а помагачеството се изразява в набавяне на средства - суми в размер на около 3 000 лева, малокалибрена пушка, съвети и указания за извършването му.

Тодор Неделчев е подсъдим за същото, действайки като помагач, в съучастие с Бойко Стоянов - извършител и Пламен Дишков - подбудител и помагач. Помагачеството се изразява в това, че съхранявал, предал и пренесъл малокалибрена пушка с оптически мерник, с два пълнителя за гореописаната пушка на Бойко Стоянов.

Неделчев е обвинен и, че на 25 ноември 2001 година предал на Бойко Стоянов сумата от 10 000 щатски долара в левова равностойност - 19 745, 90 лева. В момента Стоянов има влязла в законна сила осъдителна присъда, по която изтърпява наказание „лишаване от свобода". Делото в Окръжния сед е на 30 ноември, от 9.30 часа.