Петима моряци от “Ванеса” са се удавили, спасеният е Николай Димитров
Петима моряци от “Ванеса” са се удавили, спасеният е Николай Димитров / netinfo
Оцелелият моряк Николай Димитров се транспортира към болницата в Порт Кавказ, съобщи транспортният министър Петър Мутафчиев. Последните официални данни са за двама загинали моряци. Останалите осем от българския кораб, който потъна тази сутрин в Керченския пролив, все още не са извадени от водите на Азовско море.

В 1.55 ч. капитанът на „Ванеса” Мирослав Димитров е съобщил, че екипажът ще напусне кораба без обаче да изтъкне причините. Сигналът за помощ е подаден пет минути след 2 ч. българско време, а морската ни администрация е информирана в 2.15 ч. Това съобщи шефът на Морска администрация капитан Николай Апостолов. По думите му корабът е потънал в 7.30 сутринта.

„Ванеса” е собственост на „Стела Мар” ЕАД, а оператор на кораба е „Борд Марин” ООД, каза Апостолов и подчерта, че отговорността за безопасността е на оператора. От българска страна ще бъде поискано участие в разследването на инцидента, съобщи още министър Мутафчиев. В момента се работи по няколко вересии, но те все още са предположения. Министерството не изключва и възможността причината да е пренатоварване на кораба.

„Ванеса” е морски сухо-товарен на 33 години, минал е последен годишен преглед на 22 юни 2007 година. Пътувал е от Бердяев към Бургас и е потънал точно на 22 мили северно от нос Хорни в Азовско море. Влекачът е тръгнал веднага след сигнала, увери министър Мутафчиев и добави, че и най-близките руски кораби също са се отзовали.

На кораба е имало термични костюми, като намерените моряци са били облечени с такива. Има големи шансове и останалата част от екипажа да е облякла костюмите, каза Мутафчиев, но не се ангажира с предположения колко време могат да оцелеят във водата при температура от 4 градуса. Задействали са се на момента два спасителни плота, допълни транспортният министър.

Мутафичев потвърди информацията, че „Ванеса” е собственост на същата фирма, която притежава и корабът „Елена”, станал известен с инцидент при пренос на цигари, но не пожела да направи паралел с този случай.