Пет жалби в РИК до обед
Пет жалби в РИК до обед / netinfo
В РИК Бургас са входирани 5 официални писмени жалби. Почти всички са за нарушения в град Айтос-внасяне и изнасяне на бюлетини и агитация. По тях са направени проверки на място от представители на районната комисия, снети са обяснения от представители на три секционни комисии и са проведени разговори с администрацията и политическите сили.

От РИК взеха решение да поискат от ОДП-Бургас и РПУ-Айтос да се засили охраната на трите проблемни секции, а на председателите на СИК ще бъдат дадени указания да проверяват по-строго тъмните стаички и броя на бюлетините. От кмета на града са поискани пълните данни на няколко човека, за които има сигнали, че са извършвали нарушения. След събирането на данните, има вероятност в РИК да се открие процедура по съставяне на акт на 2 до 3 лица за нарушения на изборния процес. Законът предвижда за това глоба до 2000 лв.

До обед активността в Бургаска област бе 16.6% . Най-активни продължават да са избирателитеот община Руен с 47%, следват Малко Търново с 27% и Сунгулраре с 24%. Под средната за областта е активността в община Камено-11% и община Бургас-11,5%.