Перата: Пазител или обирджия?
Перата: Пазител или обирджия? / netinfo
Перата: Пазител или обирджия?
86021
Перата: Пазител или обирджия?
  • Перата: Пазител или обирджия?

Самопровъзгласилият се за пазител на държавната граница Петър Низамов - Перата се оказа с цели три обвинения след „акцията" си по задържане на мигранти край малкотърновското село Звездец. „В случая става дума за трима афганистанци, затова и обвиненията са толкова", обясни днес апелативният прокурор на Бургас, Любомир Петров.

По думите му, Низамов не е действал сам. Той се позова на показанията на афганистанците, според които групата на Перата е била от десетина души. Затова и към момента се работи по установяване на останалите лица, участвали в „акцията", обяви от своя страна директорът на бургаската полиция, ст. комисар Калоян Калоянов.

„Тези хора са били претърсвани за пари и ценности. След като вижда, че в себе си не носят нищо, което може да бъде откраднато, задържаният Петър Низамов ги отпратил към Турция. Недопустимо е да има такива групи, които да изземат функциите на МВР и Гранична полиция. Това не е отстрел на дивеч. Това са хора. Не могат така да ги задържат и да се отнасят с тях", допълни Любомир Петров.

Днес стана ясно, че задържаният бургазлия отказал да участва в разпознаването му от афганистанците. Затова и чужденците го посочили по снимка като лицето, което ги е задържало и опитало да ги обере.

Извършени са множество следствени действия, назначени са няколко експертизи. При претърсване в дома на Низамов са открити наркотици, газов пистолет, камуфлажни дрехи, ножове. По данни на прокуратурата, той има няколко присъди за нанасяне на средни телесни повреди и хулигански прояви, всички били условни.

Бургазлията остава в ареста за срок от 72 часа. Предстои да му бъде поискана постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража". Ако бъде признат за виновен по последните повдигнати срещу него обвинения, той може да получи до 6 години затвор. Към момента обвинението е в работен вид и може да бъде прецизирано.

Подробности от Любомир Петров, чуйте в звуковия файл. Веднага след него и директора на полицията в Бургас: