Павел Маринов поздрави будителите
Павел Маринов поздрави будителите / dariknews.bg

Поздравителен адрес по повод 1 ноември, Ден на народните будители,  изпрати областният управител Павел Маринов. То е адресирано до „български учители, дейци на образованието, науката, просветата и културата, свещеници и монаси от Българската православна църква. В него пише:

„Уважаеми съграждани,

Позволете ми на този светъл общобългарски празник да ви поздравя най-сърдечно като ви пожелая да сте живи и здрави и още по-дръзновени в работата ви „на ползу роду” за нравственото изцеление на народа ни и за издигане на неговата всестранна просвета и култура.

Нека Божията сила и благодат да бъдат с вас в днешните дни на трудности и изпитания, които преживява обществото ни. Сега, като че ли повече от всякога имаме нужда от народни будители, от сеячи на истината и просветители, за да станем заедно участници в новото сияйно възраждане на националния ни дух.

Пожелавам на вас,  днешните народни будители, да следвате славния път на вашите велики предходници – скромни духовни учители, просветители, книжовници и революционери, които през XIX век успяха да пробудят народа ни за освободителна борба и за утвърждаване на нашата нова държавност.

Тяхната нравствена мяра бе положена високо, тяхната саможертва и отдаденост на делото бе впечатляваща. Бъдете като тях, за да заслужите народната любов и уважение, които нямат цена!

Денят на народните будители ни напомня още веднъж, колко важно е единството ни в името на майка България, колко нужни са ни днес, смирение, солидарност и човечност помежду ни, за да преодоляваме заедно и в разбирателство трудностите!

Позволете ми още веднъж да ви поздравя с този съкровен български празник и да ви пожелая здраве, щастие, късмет и много нови успехи!

Честит празник!”