Падна забраната за пречиствателни съоръжения в Синеморец
Падна забраната за пречиствателни съоръжения в Синеморец / netinfo

Административният съд в Бургас спря изпълнението на заповедта на началника на РДНСК- Бургас, с която беше забранено  ползването на две пречиствателни съоръжения в района на с. Синеморец. Заповедите бяха издадени през август т.г. с мотива, че за съоръженията няма строителна документация и не са въведени в експлоатация.

Кметът община Царево Петко Арнаудов ги обжалва по законно установения ред и поиска спиране на изпълнението им до решаване на спора по същество. Съдът уважи жалбата.

Според адвокат Евгени Мосинов, представляващ община Царево, съдът е поставил обществения интерес над формализма и сложността на една процедура. В страната много съоръжения от този тип работят без да са въведени в експлоатация, именно заради бюрократични пречки , коментира юристът.

Изграждането на експерименталния пречиствателен модул започва през 2001 г. след положително становище от началника на РИОСВ – Бургас. Площадката е съгласувана с ХЕИ. МОСВ разреши заустване и регламентира количествата, които могат да се изпускат. Всички тези документи са представени в РДНСК в срока, посочен от тях.

„Избирателното санкциониране, макар съвсем законно, е лъжлива грижа за природата", коментира кметът Арнаудов. Той счита че, държавата трябва да види своята роля в решаването на проблемите, а не само в наказване на общините.