P.Ангелов:Държавата си изми ръцете за неатрактивните плажни ивици
P.Ангелов:Държавата си изми ръцете за неатрактивните плажни ивици / netinfo
Държавата абдикира от непривлекателните и конфликтни плажни ивици, смята бургаският депутат от ССД Румен Ангелов. Той определи като “безочие” решението на правителството от 26 май 2008 година да преотстъпи плажовете останали без стопани за управление от общините. Става дума за ивици, които са крайно неатрактивни или със заложени проблеми иняма интрес към тях. Управлението им се вменява на общините и се определя като актив, а всъщност това ще загуба за морските администрации, смята още народният представител.
Процедурата по преотдаване на плажовете изисква ресурс и технологично време от страна на общините. Той прогнозира отново ивици без охрана и напълно пустеещи зони. Не е възможно до края на юли да се подготви подобен плаж за експлоатация, смята Ангелов. При липсата на инфрастурктура, канализация, медицински пунктове и спасителни вишки нито една ивица не може да бъде открита за летовници. Спасителите вече са с договори за сезона и опасността да има неохранявани плажове по морето е напълно реална.

Депутатът предупреди и  за бъдещо напрежение между собствениците на терените зад плажовете и новите им наематели, сключили договор със съответната община.

Утре кметовете на морските общини официално ще влязат във владение на плажовете преотстъпени от МС . 65 са ивиците по южното Черноморие, които останаха без стопани.