Бургас е в очакване да бъде открит най-посещаваният фестивал през лятото - този на пясъчните фигури.

Фестивалът включва 12 триизмерни изображения на праисторически животни. Най-много са динозаврите, сред които и могъщия Тиранозавър Рекс.

На пясъчния фестивал в Бургас: Извайват скулптури на праисторически животни

Всеки обича предишните властелини на нашата планета, мистериозно изчезнали преди 65 милиона години на фестивала, затова Община Бургас е избрала и тази тема.

„Бургасик парк, това е игра на думи с Джурасик парк. Посетителите ще видят почти всички представители от епохата на динозаврите, има всякакви тирекс, раптори”, каза пред БГНЕС скулпторът Добрин Вътев.

Освен динозаври на фестивала може да се види и мамут, гигантска костенурка, тигри и крокодили. Пясъчните фигури са вече почти готови, а под жаркото слънце работят 14 скулптори от България.

„За 12 дена направих 5-6 крокодила около цялата композиция, но интересното е, че направих най-големият крокодил, почти 10 метра, така че най-големият крокодил се намира в Бургас в момента от пясък, децата да не се плашат, не е страшно!”, казва Огнян Петков.

Експозицията е разположена в парк „Езеро“, близо до плажа, на площ от 5 декара. За направата на скулптурите са използвани 5600 тона пясък със специални примеси, за да е устойчив на дъжд.

Посещението на фестивала на пясъчните скулптури е с билети, но за децата до 7 години могат да се запознаят с пясъчните динозаври напълно безплатно.
БГНЕС