От НАП глобиха кафене и фризьорски салон в Бургас
От НАП глобиха кафене и фризьорски салон в Бургас / netinfo

Два от проверените 468 търговски обекта в Бургас - фризьорски салон и кафене, се оказаха с фискални устройства без дистанционна връзка с Националната агенция за приходите.

През първия ден от започналите мащабни контролни действия на териториалната структура на приходното ведомство в областния център бяха съставени общо 9 акта за установени данъчни нарушения. Четири за неиздаване на касови бележки, три за разлики в касовата наличност и два на двата обекта без връзка със сървърите на НАП. Проверките продължават.

От НАП припомнят, че всеки касов апарат, който не е от новия тип с дистанционна връзка, трябва да бъде изведен от употреба и фискалната му памет да бъде разчетена и демонтирана. Няма краен срок за дефискализирането на излезлите от употреба фискални устройства, но едновременното използване на касов апарат, свързан с НАП и такъв от стария тип е нарушение на закона. Т.нар. ведомствени бензиностанции също ще бъдат проверявани и санкционирани, ако освен за вътрешна употреба се използват и за продажба на горива на клиенти.

Потребителите могат да разпознаят дали едно фискално устройство има дистанционна връзка с НАП по символите ВG, вписани в контур на картата на България, отпечатани най-често в долния ляв ъгъл на касовата бележка.