Умната светофарна уредба е адаптивна и може сама да определя продължителността на светлинните индикатори спрямо натовареността на трафика в различните посоки.
Умната светофарна уредба е адаптивна и може сама да определя продължителността на светлинните индикатори спрямо натовареността на трафика в различните посоки. / Снимка: Община Бургас
72-часовите проби на новоизградената “умна” светофарна уредба на кръстовището между “Цар Симеон I” и “Генерал Гурко” започнаха от днес. Това налага промени в организацията на движението по ул. "Генерал Гурко", в участъка от бул. "Стефан Стамболов" до ул. "Цар Симеон I" - от еднопосочно то става двупосочно. В същия участък по ул. "Генерал Гурко" се забранява спирането на автомобили. 

През февруари новият светофар ще заработи денонощно.
 
Умната светофарна уредба е адаптивна и може сама да определя продължителността на светлинните индикатори спрямо натовареността на трафика в различните посоки. По този начин придвижването в час пик на това ключово кръстовище ще става по-бързо и ще се избегнат големите задръствания.
 
 Натовареността на трафика се отчита чрез вградени в асфалта специални индуктивни рамки. На базата на регистрираната от тях информация, адаптивното устройство ще настройва продължителността на светлинните сигнали за всички участници в движението.