съд
съд / Снимка: Дарик, архив
Ново 20: Затворник извади хлебарка в съда и поиска да я приобщят като доказателство
8 000 лева обезщетение от държавата поиска лишен от свобода, заради дървеници и хлебарки, които „шетали“ из килията му в затворническото общежитие в Дебелт. Жалбата си, който Костадин Н., осъден на 12 години решетки затова, че заедно с още четирима души блудствал с 13-годишно момиче, изпратил до Административния съд в Бургас, се посочва, че бил подложен на изтезания, жестоко и нечовешко отношение  след инвазията на насекоми зад решетките. А те му причинявали болки и безсъние. Затворникът разказва, че ръководството все пак предприело мерки за дезинфекция, но пък те били безрезултатни.
Костадин влязъл в затвора
 
На 14 март 2017 г., като съдът постановил, той да изтърпи наказанието си при първоначален строг режим.  На 26 февруари т.г. бил преместен при облекчени условия в ремонтираното по европейски модел общежитие в Дебелт. Там в килия бил настанен с още трима души. Пред съда, съкилийниците му твърдят, че дървениците ги хапели и дори пиели кръвта им. Пред магистратите лишените от свобода проплакали, че се притеснявали насекомите да не им пренесат „полови болести“ и да разпространят заразата из зелия затвор.

Според съдът, лишените от свобода не могат да бъдат подлагани на изтезания, нечовешко и унизително отношение, като за такива се смятат дори  и поставянето в неблагоприятни условия за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода. И е съвсем естествено, се посочва в решението на съдебния състав, насекомите да предизвикат у всяко нормално човешко същество емоционално и физическо страдание.
 
Но пък съдът приема, че причинените неимуществени вреди са с интензитет, предполагащ обезщетение в размер далеч по-нисък от претендирания. И постановява, искът от 8 000 лева да бъде отхвърлен. За утеха все пак магистратите определят той да получи 180 лева обезщетение.

Стотици дела срещу държавата, заведени от печално известни криминални „авторитети“ с прякори на животни и зеленчуци, заливат магистратурата, казват юристи. Показателен е последният случай в Бургас – директна подигравка с правосъдието, когато в съдебната зала затворник, който се жалвал от насекоми в килията си,  извадил от… гащите си мъртва хлебарка. Хвърлил я пред очите на юристите и настоял да бъде „приобщена“ като доказателство в кориците на делото.

В крайна сметка искането му било отхвърлено. Не била приета обаче и претенцията на ГДИН за присъждане на разноски.